Βάσει του άρθρου 3 του Καταστατικού του Συλλόγου, σκοπός του Σωματείου είναι η κοινωνική προστασία και η προσαρμογή στην κοινωνία των ενηλίκων με Νοητική Υστέρηση, που περιθάλπονται στο ΠΕΚ/ΑμεΑ.
Ωστόσο, μέσω των προγραμμάτων που εφαρμόζονται στο Κέντρο, βασικός σκοπός δεν είναι μόνο η κοινωνικοποίηση των Εκπαιδευομένων. Γίνεται καθημερινά και επί σειρά ετών μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε οι ενήλικες με Νοητική Υστέρηση να αναπτύσσουν δεξιότητες χρήσιμες για την αυτονομία, την αυτοεξυπηρέτησή τους, τη ζωή τους γενικότερα. Να αποτελούν, δηλαδή, ένα ισότιμο κομμάτι κοινωνίας και να γίνουν γνώστες της κουλτούρας και του πολιτισμού της Ελλάδας.
Η χώρα μας αντιμετωπίζει με ιδιαιτερότητα τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Ειδικά, δε, για τους ενήλικες με νοητική υστέρηση, δεν υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας, ούτε καν σε επίπεδο υποδομών. Όλα τα, αντίστοιχα με το δικό μας, Κέντρα που λειτουργούν σε ολόκληρη την Επικράτεια, βασίζονται αποκλειστικά στην πρωτοβουλία των πολιτών, είτε μέσω Συλλόγων Γονέων, είτε ιδιωτών. Αλλά ακόμα και αυτές τις προσπάθειες, η Πολιτεία είτε αρνείται να τις δει, είτε εμφανίζεται ιδιαίτερα φειδωλή στην οικονομική υποστήριξη.
Η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που ανέπτυξε από τα βάθη των αιώνων τον πολιτισμό. Σήμερα, η ελληνική Πολιτεία αλλά και η κοινωνία δείχνει να παραπαίει, μιας και εμφανίζει μια έντονη δυστοκία στην αποδοχή των ΑμεΑ, την ένταξή τους και την αντιμετώπισή τους ως ισότιμους. Όχι μόνο ισότιμους πολίτες, αλλά και ανθρώπους.
Το ΠΕΚ/ΑμεΑ δίνει καθημερινά αγώνα για να μπορέσουν οι ενήλικες με Νοητική Υστέρηση να ενταχθούν σε αυτή κοινωνία, τόσο την τοπική όσο και την ευρύτερη.
Θα ήταν ασεβές να θεωρηθεί ότι το Κέντρο προάγει τον Πολιτισμό. Όμως, μέσω της στοχευμένης δράσης του, προσθέτει ένα λιθαράκι σε αυτό που εμείς ονομάζουμε και αντιλαμβανόμαστε ως έκφανση πολιτισμού.
Το ΠΕΚ/ΑμεΑ αποτελεί μια «γέφυρα» συνεργασίας και συνύπαρξης, ώστε όλοι οι άνθρωποι, με Αναπηρία ή χωρίς, να θεωρούνται αλλά και να είναι και στην πραγματικότητα ίσοι. Να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε προκαταλήψεις ή ρατσιστικές αντιδράσεις και να πάψει η κοινωνία να είναι απέναντι, αλλά δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους.
Όλα τα προγράμματα του ΠΕΚ/ΑμεΑ είναι προσαρμοσμένα και σύμφωνα με τους σκοπούς του Συλλόγου αλλά και τις δεξιότητες των Εκπαιδευομένων για :
[mk_blockquote style=”quote-style” font_family=”none” text_size=”18″ align=”right”]Οι ενήλικες με Νοητική Υστέρηση έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή.[/mk_blockquote]
Leave a Comment:
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.