Login

Signup

  • Ειδικής Αγωγής: Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού οι Εκπαιδευόμενοι συντηρούν τις ήδη κεκτημένες γνώσεις τους, μέσα από το μαθησιακό πρόγραμμα, ή μαθαίνουν νέες, χρήσιμες για την καθημερινότητά τους, όπως για παράδειγμα τα τηλέφωνα άμεσης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο κτλ). Μέσω του προγράμματος αυτού αναπτύσσονται οι ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες. Με την αγωγή έκφρασης και λόγου, μαθαίνουν να εκφράζονται και να κατακτούν δεξιότητες χρήσιμες για τις καθημερινές τους συνδιαλλαγές, παραδείγματος χάρη αγορά προϊόντων από το μανάβικο κτλ.
  • Ψυχολογική και Ψυχιατρική Υποστήριξη: Ο Ψυχολόγος του Κέντρου σε καθημερινή βάση καθώς και ο Ψυχίατρος (τρεις φορές την εβδομάδα), παρακολουθούν την πορεία των Εκπαιδευομένων και μία φορά την εβδομάδα κάνουν ατομικό πρόγραμμα υποστήριξης. Επιπλέον, μία φορά την εβδομάδα γίνεται ομάδα υποστήριξης των Εκπαιδευομένων, διεργασία κατά την οποία οι ενήλικες μαθαίνουν να μοιράζονται τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους και να επιλύουν καθημερινές δυσκολίες μέσω συνεργατικών διαδικασιών.
  • Προστατευόμενα Εργαστήρια Παρασκευής Σαπουνιών, Κεριών, Εικόνας: Στο Κέντρο μας λειτουργούν προστατευόμενα Εργαστήρια. Αυτό σημαίνει, ότι όλοι οι Εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να κατασκευάζουν διάφορα είδη, με τη βοήθεια και την εποπτεία των Εκπαιδευτών τους. Σαπούνια : Η Παρασκευή σαπουνιών αποτελεί το κυριότερο εργαστήριο του Κέντρου. Οι Εκπαιδευόμενοι παρασκευάζουν πρωτότυπα, αρωματικά, πολύχρωμα, υποαλλεργικά χειροποίητα σαπούνια. Μαθαίνουν πώς να λιώνουν τη σαπωνόμαζα, πότε να προσθέτουν τα κατάλληλα χρώματα και αρώματα και στη συνέχεια τα συσκευάζουν σε πουγκιά από οργάντζα. Κατόπιν, βάζουν ταμπελάκια με το λογότυπο του ΠΕΚ/ΑμεΑ. Τα σαπούνια πωλούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, διότι υπάρχουν αρκετές παραγγελίες από ιδιώτες ή επιχειρήσεις. Επιπλέον, πωλούνται σε εορταγορές, που διοργανώνονται δύο ή και τρεις φορές τον χρόνο. Παράλληλα, πλαισιώνουν όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του Κέντρου. Παράλληλα, λειτουργεί εργαστήριο για Εικόνες : οι Εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να επεξεργάζονται κομμάτια ξύλου (τρίψιμο, λουστράρισμα), στα οποία κολλούν εικόνες με θρησκευτικές παραστάσεις και τις διακοσμούν. Οι εικόνες πωλούνται σε εορταγορές, που διοργανώνονται δύο ή και τρεις φορές τον χρόνο ή πλαισιώνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις του Κέντρου. Συχνά, δε, υπάρχουν παραγγελίες από ιδιώτες! Τέλος, πραγματοποιείται και εργαστήριο για παρασκευή Κεριών : Η παρασκευή των κεριών, λόγω της δυσκολίας και των υψηλών θερμοκρασιών, ανατίθεται στους Εκπαιδευτές. Οι Εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να συσκευάζουν τα κεριά σε διαφανή χαρτιά, στολισμένα με κορδέλες, αυτοκόλλητα κτλ καθώς και το ταμπελάκι με το λογότυπο του ΠΕΚ/ΑμεΑ.
  • Πολιτιστικές – Κοινωνικές Δραστηριότητες: Το ΠΕΚ/ΑμεΑ διοργανώνει θεατρικές και μουσικοκινητικές παραστάσεις, οι οποίες παρουσιάζονται δύο φορές τον χρόνο σε κλειστές αίθουσες αμφιθεατρικής διάταξης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό. Στις κοινωνικές δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται : επισκέψεις σε Κέντρα αντίστοιχα με το δικό μας, ώστε οι Εκπαιδευόμενοι να κοινωνικοποιούνται και να αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ τους. Επίσης, επισκέπτονται γηροκομεία, συμμετέχουν σε εορταστικές εθνικές εκδηλώσεις και πραγματοποιούν επισκέψεις σε πάρκα για περιβαλλοντική εκπαίδευση.
  • Πρόγραμμα Αυτονομίας & Αυτοεξυπηρέτησης: Οι Εκπαιδευόμενοι αναπτύσσουν δεξιότητες χρήσιμες για την αυτονομία και την αυτοεξυπηρέτησή τους. Για παράδειγμα, μαθαίνουν πώς να περιποιούνται τον εαυτό τους (ατομική υγιεινή, μπάνιο, πλύσιμο δοντιών και χεριών κτλ), πώς να περιποιούνται τον χώρο τους (στρώσιμο κρεβατιών, καθαριότητα χώρου) κτλ. Επιπλέον, στο Πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και το Πρόγραμμα Κουζίνας, στο οποίο οι Εκπαιδευόμενοι παρασκευάζουν με τη βοήθεια των Εκπαιδευτών τους σε καθημερινή βάση ένα γεύμα (πρωινό και μεσημεριανό), μαθαίνουν να στρώνουν το τραπέζι, να σερβίρουν, να τακτοποιούν τα πιάτα στο πλυντήριο κτλ.
  • Ψυχαγωγία – Εξωτερικά προγράμματα: Διοργανώνονται από το Κέντρο ημερήσιες ή διήμερες εκδρομές με τους Εκπαιδευομένους, συνοδεία των Εκπαιδευτών τους, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, επισκέψεις σε μουσεία, βραδινές έξοδοι, πάρτυ, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, κινηματογράφος κτλ. Κάθε Παρασκευή πραγματοποιείται το Εξωτερικό Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης, κατά το οποίο οι Εκπαιδευόμενοι πραγματοποιούν τις παραπάνω επισκέψεις.
  • Ειδική φυσική αγωγή:  Οι Εκπαιδευόμενοι του ΠΕΚ/ΑμεΑ ασκούνται καθημερινά σε δραστηριότητες εσωτερικού αλλά και εξωτερικού χώρου., παραδείγματος χάρη στατικό ποδήλατο, διάδρομος βάδισης, καλαθοσφαίριση κτλ. Επιπλέον, μαθαίνουν παραδοσιακούς χορούς  και προπονούνται σε εβδομαδιαία βάση στο bowling! Παράλληλα, λαμβάνουν μέρος σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνει το Κέντρο ή άλλοι φορείς, ενώ αντιπροσωπεία μας συμμετέχει και στην διοργάνωση των Special Olympics, στην άρση βαρών.
  • Συμβουλευτική γονέων: Μία φορά τον μήνα πραγματοποιείται συνάντηση / συμβουλευτική γονέων. Λόγω της βεβαρυμμένης ψυχολογίας των γονέων, οι συναντήσεις κρίνονται απαραίτητες. Σκοπό έχουν την συζήτηση των προβλημάτων που απασχολούν τους γονείς αναφορικά με το παιδί τους, την ομαδική συζήτηση και την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους.
  • Κοινωνική Υπηρεσία: Στην Κοινωνική Υπηρεσία του ΠΕΚ/ΑμεΑ τηρούνται οι προσωπικοί φάκελοι των Εκπαιδευομένων (φυσικό και ηλεκτρονικό αρχείο). Κάθε φάκελος περιλαμβάνει όλα τα προσωπικά στοιχεία του Εκπαιδευομένου και ενημερώνεται σε μόνιμη βάση. Επιπλέον, η Υπηρεσία προσφέρει υποστήριξη στους γονείς σε ατομικό επίπεδο, εάν χρειαστεί. Η Υπηρεσία λειτουργεί με ραντεβού είτε στον χώρο του Κέντρου είτε με κατ’ οίκον επισκέψεις, όταν η ανάγκη το επιβάλλει. Επίσης, δίδεται μεγάλη βαρύτητα στον σχεδιασμό Κοινωνικής Πολιτικής του Κέντρου σε σχέση με την κοινωνία, τόσο την τοπική όσο και την ευρύτερη (όπως για παράδειγμα διοργάνωση δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης).
Leave a Comment: