Login

Signup

  • Ψυχίατρος: Είναι υπεύθυνος για τη διάγνωση και θεραπεία σύμφωνα με τους κανόνες της Επιστήμης των Εκπαιδευομένων που υπάγονται στη δικαιοδοσία του. Κατανέμει την εργασία στο επιστημονικό προσωπικό. Είναι υπεύθυνος για την ορθή σύνταξη και κανονική τήρηση των ιατρικών αρχείων και φακέλων των Εκπαιδευομένων, καθώς και για την πληρότητά τους. Μία φορά την εβδομάδα συντονίζει την ομάδα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου.
  • Ψυχολόγος: Ο/Η Ψυχολόγος αναλαμβάνει ένα τμήμα έως επτά (7) Εκπαιδευομένων, στο οποίο γίνεται μαθησιακό πρόγραμμα, μία ώρα ημερησίως. Καθημερινά, ακολουθεί εξατομικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των Εκπαιδευομένων. Ταυτόχρονα, έχει την επίβλεψη των Προστατευομένων Εργαστηρίων Παρασκευής Σαπουνιών σαν θεραπευτικό μέσο. Θεραπευτικά επίσης λειτουργούν οι χειροτεχνίες, τα κολάζ, οι δραστηριότητες αυτονομίας και αυτοεξυπηρέτησης, όπως το πλύσιμο ρούχων, το σιδέρωμα, το στρώσιμο κρεβατιών με ομάδες εργασίας κτλ. Επιπλέον, μία φορά τον μήνα διοργανώνει σε συνεργασία με τον/την Κοινωνικό/-ή Λειτουργό Συμβουλευτική Γονέων.
  • Κοινωνικός/-ή Λειτουργός  Είναι υπεύθυνος/-η για την σύνταξη φακέλων των Εκπαιδευομένων, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν όλα τα προσωπικά στοιχεία των Εκπαιδευομένων (επίσημα έγγραφα, πιστοποιητικά, ιατρικές γνωματεύσεις, αναφορές ιδίου και λοιπού Επιστημονικού Προσωπικού) και οφείλει να τηρεί το αρχείο (φυσικό και ηλεκτρονικό) ενημερωμένο. Προς τούτο, δε, συνεργάζεται με τον/την Ψυχίατρο. Επιπλέον, συνεργάζεται άμεσα με τους γονείς, πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες και κατ’ οίκον επισκέψεις κατόπιν ραντεβού, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, αναπτύσσει προγράμματα κοινωνικής ενσωμάτωσης, εφαρμόζει και σχεδιάζει Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής, αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικοποίησης κατά περίπτωση.
  • Εργοθεραπευτής/-τρια: Οι δύο (2) εργοθεραπευτές έχουν τα εξής καθήκοντα : Ατομικές συνεδρίες : Ο Εργοθεραπευτής δουλεύει σε ατομικό επίπεδο με κάθε Εκπαιδευόμενο δύο (2) φορές την εβδομάδα. Στις ατομικές συνεδρίες γίνεται παρέμβαση σε δεξιότητες κυρίως ψυχοκινητικές (συμπεριφορά, συναισθήματα κτλ) καθώς και θεατρικό παιχνίδι, δηλαδή εκμάθηση ταύτισης λέξεων και εκφράσεων μέσω νοημάτων. Ομαδικές συνεδρίες έξι (6) ατόμων. Βάσει των αναγκών των μελών της ομάδας δημιουργείται ένα εργοθεραπευτικός στόχος. Η παρέμβαση γίνεται μέσω ανάπτυξης και βελτίωσης ορισμένων δεξιοτήτων για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Καθημερινά γίνονται δραστηριότητες καθημερινής ζωής, όπως για παράδειγμα βούρτσισμα δοντιών, στρώσιμο κρεβατιών, πλύσιμο ρούχων κτλ. Δύο (2) φορές την εβδομάδα γίνεται μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής (λειτουργία φαναριών, αρίθμηση οδών, μετακίνηση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κτλ). Επίσης, με τη χρήση κοινωνικών και γνωστικών μέσων θα εκπαιδεύουν τους Εκπαιδευόμενους να χρησιμοποιούν τα μέλη του σώματός τους. Στα προγράμματα των εργοθεραπευτών περιλαμβάνονται επίσης χειροτεχνίες, κολάζ και διάφορες κατασκευές, καθώς και μάθημα χρήσης Ηλεκτρονικού Υπολογιστή διάρκειας μισής ώρα ημερησίως για όσους Εκπαιδευομένους μπορούν να ανταποκριθούν.
  • Νοσηλεύτρια: Είναι υπεύθυνη για την χορήγηση φαρμάκων και επίβλεψη των Εκπαιδευομένων, πχ σε περιπτώσεις Κρίσεων και λοιπές έκτακτες ανάγκες. Καθοδηγεί τις Εκπαιδευόμενες σε γυναικολογικά θέματα και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και αναλαμβάνει γενικότερα την διαπαιδαγώγηση των ενηλίκων ΑμεΑ σχετικά με την ορθή χρήση της τουαλέτας (συνδυαστικά με την αυτονομία και την αυτοεξυπηρέτησή τους). Στην ομάδα υγιεινής, ενημερώνει τους Εκπαιδευομένους για την προστασία τους από καιρικά φαινόμενα (πχ σε περιπτώσεις καύσωνα τι ρούχα πρέπει να φοράνε). Τέλος, επιβλέπει την εργοθεραπευτική παρέμβαση κατά τη διαδικασία δραστηριοτήτων καθημερινής ζωής και συγκεκριμένα : ένδυσης, απόδυση, τουαλέτα.
  • Καθηγητής Ειδικής Φυσικής Αγωγής (Γυμναστής): Σχεδιάζει και υλοποιεί προγράμματα ειδικής φυσικής αγωγής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε Εκπαιδευομένου (εξατομικευμένο πρόγραμμα), το οποίο περιλαμβάνει άθληση σε καθημερινή βάση : στατικό ποδήλατο, διάδρομος, ασκήσεις με στεφάνια, βαράκια και περπάτημα με σκοπό την μυϊκή ενδυνάμωση. Δύο (2) φορές την εβδομάδα γίνεται μάθημα παραδοσιακών χορών για όσους Εκπαιδευόμενους μπορούν να συμμετάσχουν. Μία (1) φορά την εβδομάδα οι Εκπαιδευόμενοι ασκούνται στο Bowling, αθλητική δραστηριότητα κατά την οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι οι Εκπαιδευόμενοι και ταυτόχρονα να διασκεδάζουν! Ο Γυμναστής σχεδιάζει και υλοποιεί αθλητικές δραστηριότητες με ομαδικές συμμετοχές αντίστοιχων με το δικό μας Κέντρων. Τέλος, μία φορά την εβδομάδα και κατά τους θερινούς μήνες, όλοι οι Εκπαιδευόμενοι αθλούνται σε πισίνα ή επισκέπτονται μία κοντινή παραλία.

[mk_blockquote style=”quote-style” font_family=”none” text_size=”18″ align=”justify”]
Όλα τα προγράμματα του Κέντρου είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δεξιότητες των Εκπαιδευομένων, στοχεύοντας πάντα στην Κοινωνικοποίηση, την ομαλή ένταξη στην κοινωνία, αλλά και στο να αποκτήσουν τα απαραίτητα, χρήσιμα για την ζωή τους, εφόδια.
[/mk_blockquote]

Leave a Comment: