Login

Signup

Posted By

Γλωσσολύτες – Παρουσίαση βιβλίου Ελένης Λιντζαροπούλου

11 Νοεμβρίου 2021 | 0 Comments
featured-image

Ο Δήμος Κορυδαλλού, οι εκδόσεις Εύμαρος και το Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για Ενήλικες με Νοητική Υστέρηση ΠΕΚ/ΑμεΑ,

σας προσκαλούν την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:00 στον δημοτικό κινηματογράφο “Σινέ Παράδεισος

(Αγίου Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός) στην παρουσίαση βιβλίου της Ελένης Λιντζαροπούλου

 

Γλωσσολύτες, 20+1 παιζωποιήματα, για μικρά και μεγάλα παιδιά

 

Πώς βλέπουν τα παιδιά όσα σκέφονται και γράφουν οι μεγάλοι;
Έχει τρόπο η ποίηση να τα αγγίξει και να τα εμπνεύσει;

 

Το βιβλίο της Ελένης Λιντζαροπούλου Γλωσσολύτες, 20+1 παιζωποιήματα, για μικρά και μεγάλα παιδιά, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα…

Είναι ένα βιβλίο για να γελάσουμε, να συγκινηθούμε και να παίξουμε. Είναι άλλωστε και ένα βιβλίο ζωγραφισμένο από παιδιά. Έτσι, χωρίς να μας εξηγήσει κανείς πώς λειτουργεί ο ποιητικός της λόγος στους νεαρούς αναγνώστες, θα διαπιστώσουμε πως βρίσκει δρόμο να επικοινωνήσει και με αυτούς. Εξάλλου η ίδια σημειώνει στο οπισθόφυλλο :

“Πάντα αγαπούσα τα ποιήματα, δεν τα ξεχώριζα σε ποιήματα για μικρούς και ποιήματα για μεγάλους. Για μένα ήταν και είναι όλα ίδια. Αυτό που διαφέρει κάθε φορά που γράφω, είναι το σε ποιούς θέλω να μιλήσω. Με αυτά τα 20+1 παιζω-ποιήματα θέλησα να μιλήσω σε όσους σκέφτονται σαν παιδιά και φυσικά σε όσους είναι. Διότι μεγαλώνοντας ανακαλύπτω πως κανένας δεν γνωρίζει τον έσω εαυτό μας, αυτόν που παραμένει -οδυνηρά ή χαρούμενα- παιδί. Κι έτσι, όσο νομίζουμε ότι η παιδικότητα δεν κρύβει καμία οδύνη, καμία σκιά και κανέναν πόνο, είναι βέβαιο πως δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο καλύτερο για τα παιδιά”.

Εικοσιένα ποιήματα και εικοσιένας Γλωσσολύτες δίνουν αφορμές σε “μικρά και μεγάλα παιδιά” να γλωσσομπερδευτούν, να ασκηθούν στην ανάγνωση και την ορθή εκφορά της γλώσσας, αλλά και να καταδυθούν ποιητικά στον κόσμο της παιδικότητας και τα βιώματά της.

Το βιβλίο εικονογράφησαν 25 μαθητές των Εργαστηρίων Τέχνης Κορυδαλλού (ΕΡ.ΤΕ.ΚΟ) τον Δεκέμβριο 2018 και τον Ιανουάριο 2019. Στις σελίδες του συμμετέχουν με έργα τους οι μαθητές : Γιασμίν Αλασί, Ζωή Βερικάκη, Αγγελίνα Γαϊτάνη, Ανδριάνα Γεροδήμου, Χρυσούλα Γεωργίου, Μαρία Γκούμα, Αρετή Δεσύπρη, Πετρούλα Ζαφειροπούλου, Ιωάννα Κακούση, Χριστίνα Καραλή, Ελπίδα Κατρούτσου, Ελευθερία Κοκκώνη, Μάρθα Κορκοκίου, Μιχάλης Κούρος, Ειρήνη Κυβέλου, Ειρήνη Μαγνήσαλη, Άννα – Μαρία Μαλτέζου, Νίκη Μαμνιόγλου, Γεωργία Παλαμαρτζή, Νεφέλη Παπαδοπούλου, Έλσα Πιρόλη, Ελένη Σκουρτσίδη, Ελισάβετ Συρίγου, Αλεμίνα Σφενδουράκη, Έλενα Τσαντέ. Τον συντονισμό είχε η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Γεωργία Δαμοπούλου και την διδασκαλία των μαθητών οι: Μαρία Μπούμπουκα, Μαρία Πεπονά, Μαρία Τοκμάκη και Ελένη Φουντουλάκη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου παραχωρούνται από τη συγγραφέα στο ΠΕΚ/ΑμεΑ.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και χριστουγεννιάτικο bazaar με μοναδικές, χειροποίητες δημιουργίες του ΠΕΚ/ΑμεΑ!

 

 

Είσοδος ελεύθερη.

Για την είσοδο απαιτείται επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά covid-19 ή πιστοποιητικού νόσησης (έως 6 μηνών) καθώς και έγγραφο ταυτοπροσωπίας (Δελτίο Ταυτότητος, Διαβατήριο).

Παιδιά 6-17 ετών προσέρχονται με επίδειξη αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

 

Βιογραφικό συγγραφέως

Η Ελένη Λιντζαροπούλου γεννήθηκε το 1962 στην Νίκαια του Πειραιά, είναι ποιήτρια και θεολόγος, υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ. Εργάστηκε ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στον Δήμο Κορυδαλλού, ενώ εθελοντικά συντονίζει πανελλαδικές δράσεις για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση στις φυλακές μέσω του δικτύου “Γεώργιος Ζουγανέλης”.

Κείμενά της δημοσιεύονται σε διάφορα περιοδικά και στο διαδίκτυο. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές : Ο Πίθος των Γυναικών, Η Εποχή των Λέξεων (Εκδόσεις των Φίλων), Η ανιαδής σκιά και Άδηλον Τραύμα (Αρμός), την ιστορία για παιδιά : Ο Βασίλης και ο Αϊ Βασίλης (Παρρησία), την συλλογή πεζών κειμένων : Κείμενα μικρά σχεδόν ανήλικα (Αρμός) και την μελέτη για το έργο της Ελένης Λαδιά : Φέγγουσα Κόρη (Αρμός). Μόλις κυκλοφόρησε επίσης από τις εκδόσεις Αρμός η ποιητική της συλλογή Παραλλαγές στο Παράφορο.