Login

Signup

Posted By

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

20 Μαρτίου 2017 | 0 Comments

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 17/3/2017

Αριθμ. Πρωτ. 75

Προς τον Πρωθυπουργό

κ. Αλέξη Τσίπρα

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας γράφω ελπίζοντας ότι θα διαβάσετε την επιστολή μου.

Ονομάζομαι Φωτεινή Μάργαρη, είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 33 ετών με Αυτισμό και Πρόεδρος της Πειραϊκής Ένωσης Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία. Ο σύλλογός μας έχει ιδρύσει το Πειραϊκό Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία (ΠΕΚ/ΑμεΑ), το οποίο είναι Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας και εξυπηρετεί 23 ενήλικες με νοητική υστέρηση και συνοδές αναπηρίες (Αυτισμός, σύνδρομο Down).

Η κύρια πηγή εσόδων, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του Κέντρου, είναι τα νοσήλια, που παρέχονται από τους ασφαλιστικούς φορείς των δικαιούχων μελών μας.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή των νοσηλίων, η οποία τη δεδομένη στιγμή ξεπερνά τους 6 μήνες και οι πληροφορίες που έχουμε μιλούν για επιπλέον 6 μήνες καθυστέρηση! Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού τοπίου και τη δημιουργία του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ωστόσο είναι πραγματική και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα όσον αφορά στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα άτομα με αναπηρία, που εξυπηρετεί το ΠΕΚ/ΑμεΑ. Πιο αναλυτικά:

Στον ΕΟΠΥΥ Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνείου) η αναμονή για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών για την αποζημίωση των νοσηλίων, κυμαίνεται από 2 έως 3 ώρες. Όρθιοι, στοιβαγμένοι και κουρασμένοι άνθρωποι κάθε ηλικίας περιμένουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους σε ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ. Α, ξέχασα… υπάρχει και ένας υπάλληλος που απλώς δίνει αιτήσεις!!!

Επιπλέον, τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ δεν έχουν στείλει ακόμη τα αρχεία των φακέλων για την καταβολή των νοσηλίων, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην έχει ξεκινήσει καν! Φανταστείτε πόσο αυτό επηρεάζει τη λειτουργία μας, τη στιγμή που οι περισσότεροι δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ…

Συγκεκριμένα, από το ΙΚΑ του Πειραιά (Αγίου Κωνσταντίνου) δεν έχουμε πληρωθεί από τον Σεπτέμβριο 2016, δηλαδή από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Η απάντηση που μας δίνουν οι υπάλληλοι είναι ότι θα υπάρχει αναμονή 6 μηνών.

Και πώς θα επιζήσει η Δομή μας, κύριε Πρωθυπουργέ;

Πώς θα πληρωθούν 16 υπάλληλοι;

Οι εργοδοτικές εισφορές;

Είναι παράλογο να χρωστά το κράτος χρήματα, να τα παίρνουμε με καθυστέρηση 6 μηνών χωρίς τόκους κι εμείς να πληρώνουμε τις βεβαιωμένες οφειλές με τόκους (σε περίπτωση καθυστέρησης).

Πώς μας ζητάτε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας προς τρίτους, όταν η ίδια η Πολιτεία λειτουργεί σαν πρότυπο ανοχής και προώθησης της ασυνέπειας;

Οδηγείτε τη Δομή μας σε κλείσιμο!

23 ενήλικα άτομα με αναπηρία στα σπίτια τους, με ηλικία οι περισσότεροι άνω των 33 ετών, που σημαίνει μονογονεϊκές οικογένειες και υπερήλικες γονείς.

16 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους έρχονται να προστεθούν στον δείκτη ανεργίας της χώρας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι σύλλογοι γονέων εκτελούν έργο της Πολιτείας και χρειάζονται στήριξη και όχι κλωτσιά και Καιάδα.

Τα έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια αξιοποιώντας κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Παρόλα αυτά όμως, οι χορηγίες έχουν μειωθεί, η εταιρική κοινωνική ευθύνη έχει αλλάξει, δίνει είδη πρώτης ανάγκης και όχι χρήματα, και ουσιαστικά ο ρόλος της δεν είναι να καλύπτει εφ’ όρου ζωής ανάγκες, που θεσμικά οφείλει να καλύπτει η Πολιτεία.

   Ζητάμε :

 1. άμεση παρέμβασή σας για την άμεση αποζημίωση των δικαιούχων του Φορέα μας.
 2. να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

 

Ζητάμε τα αυτονόητα.-

 

Παραμένω στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος.

Με εκτίμηση,

 

 

Φωτεινή Μάργαρη

Πρόεδρος ΠΕΚ/ΑμεΑ

 

 

Κοινοποίηση :

 1. Υπουργό Επικρατείας, κ. Φλαμπουράρη
 2. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Αχτσιόγλου
 3. Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας, κ. Πετρόπουλο
 4. Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Φωτίου
 5. Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό
 6. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη
 7. Διοικητή ΕΦΚΑ, κ. Μπακαλέξη
 8. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, κ. Βαρδακαστάνη
 9. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, κ. Λυμβαίο
Leave a Comment: