Πρόγραμμα Συνεδριών Κατ’ Οίκον και Εξωτερικών Δραστηριοτήτων
Το πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικών Δεξιοτήτων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία λειτουργεί σε εβδομαδιαίες συνεδρίες κατ’οίκον με γνώμονα την εκπαίδευση των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων με εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες.
Το εξατομικευμένο εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό σύστημα περιλαμβάνει ατομικές συνεδρίες με σκοπό την κατάκτηση και την εξέλιξη των επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων των ατόμων. Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος αφορούν σε πρώτη φάση την ατομική κατάκτηση δεξιοτήτων και σε δεύτερη φάση την ομαδική.
Στη πρώτη φάση, οι εσωτερικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την προετοιμασία των εξωτερικών δραστηριοτήτων, την κοινή επικοινωνιακή γλώσσα και την αυτονομία και αυτοεξυπηρέτηση για τις εκάστοτε εξωτερικές δραστηριότητες. Κατά την διάρκεια των εξωτερικών δραστηριοτήτων τα άτομα εκπαιδεύονται, ανάλογα με το προσωπικό τους επίπεδο, στις λειτουργίες της επικοινωνίας, όπως στην δήλωση αιτήματος, στην απόρριψη, στην παροχή και αναζήτηση πληροφοριών, στην έκφραση συναισθημάτων, στη χρήση κοινωνικών εκφράσεων ρουτίνας, και στις δεξιότητες συζήτησης. Αναπτύσσονται και τα επίπεδα της κοινωνικής τους αλληλεπίδρασης, όπως η κοινωνική τους πρωτοβουλία, η εγγύτητα, η βλεμματική επαφή, η κοινωνική ανταπόκριση, η παράλληλη δραστηριότητα, η εναλλαγή σειράς, οι κανόνες και η προσαρμογή στις αλλαγές.
Σε δεύτερη φάση οι ατομικές συνεδρίες θα μετατραπούν σε ομαδικές τριών ατόμων. Εφόσον το άτομο εξελίξει σε ικανοποιητικό επίπεδο τις επικοινωνιακές και κοινωνικές λειτουργίες του, τότε στις συνεδρίες θα προστεθεί ένα ακόμα άτομο με σκοπό την εξέλιξη των παραπάνω λειτουργιών τους σε ομαδικό επίπεδο και ως αποτέλεσμα την βελτίωση της αυτοεκτίμησης μέσα από την ομάδα.
Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι του προγράμματος αφορούν την ενσωμάτωση αυτών των λειτουργιών στην προσωπική καθημερινότητα του ατόμου, με σκοπό την δημιουργία και την συντήρηση κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων, την δημιουργία κοινωνικού δικτύου, την ένταξη του ατόμου στο κοινωνικό σύνολο, την αποφυγή της απομόνωσης και των ψυχολογικών ζητημάτων που φέρνει ο αποκλεισμός και η απομόνωση.
Το κόστος του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ καλύπτεται από ιδία έσοδα και υπεύθυνη του Προγράμματος είναι μία Ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στο εξωτερικό.
Το Πρόγραμμα ΘΑΛΕΙΑ είναι νεωτεριστικό για τα ελληνικά δεδομένα και αυτή τη στιγμή λειτουργεί ΠΙΛΟΤΙΚΑ από τον Δεκέμβριο 2015 καθημερινά.
Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν όλα τα μέλη του ΠΕΚ/ΑμεΑ!
Leave a Comment:
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.